Vihasta ja rakkaudesta, erityisesti Etsijälle [Pulina] (Humbuugie 2009-04-11 11:16)

 


Mihin kipu kuuluu?

Aitomies
2009-04-17 12:16

 

Onko kipu tunne? Jos on, voiko tuntea kipua ja rakkautta tai kipua ja vihaa yhtäaikaa? (Tomy)

En ole aikoihin lukenut aiheesta muuten kuin dokumentteja lehdistä, ja sitten katsonut TV:n tieteis-ohjelmista.
Kirjoitan tämän ilman mitään tietohakuja, ja omin sanoin:

Kirjoitin aiemmin:
Meillä on monenlaisia tunteita, mutta en usko, että mitkään niistä voivat toimia "samanaikaisesti" toisen kanssa. Pikemminkin tunteet muodostavat vuorovaikutuksien "resonansseja", jotka kyllä tuntunevat miellettäessä - "toisiinsa kietoutuneelta".
Minun olisi tarkennettava em. teksti. Se on joiltakin osin ristiriidassa seuraavaan:

Kyllä, kipu on fysiologinen/neurologinen hermoston välittämä tunto/tunne , joka on peräisin tuntoaistimuksen lähtötilanteesta, jonka aivot ovat prosessoineet ylittävän normaalin ärsyketason tilan "hälytys" säväytykseksi - (skaala) säryksi. ( en jatka aluetta enempää: aivot voivat "tuntea" vielä "aave-säryn" ambutoidusta raajastakin )
---
Mielestäni henkisen kivun tunteet ovat sellaisia kuin hylätyksi tulemisen tunne, menettämisen pelko, menettämisen suru jne. (4711)

Ja kuten 4711. mainitsee, on myöskin "henkistä" kipua, jonka lähtökohta on sisäisen ja ulkoisen kokemisen vuorovaikutukset - niiden prosessien resonanssit, jonka psyyke tuottaa ja kokee. Prosessit ovat - kuten tiedämme kokemuksesta - hyvin monimutkaisia ymmärtää, saati -kirjoittaa.

Kipua ja rakkautta voi tuntea samanaikaisesti. Rakkaudesta voi vapaaehtoisestikin alistua tilanteeseen, jossa joutuu kokekemaan kipua ja kärsimystä.

Myös kipua ja vihaakin voi tuntea samanaikaisesti.

Nyt tärkein: Edellä mainitut esimerkit edellyttävät sitä multi-ulottuvuus tulkintaa, jossa kaikkien kokemusten osa-alueet leikkaavat jonkin verran kaikkien toisten alueiden kautta.

Osa-alueiden prosessien tulkinta aivoissa, antaa meille minuuden - identiteetin tunteen.

Aitomies